Meillä itse kullakin on rakkaita muistoja Mummolasta. Minulla tuo oheinen kuvassa oleva ryijy nostaa esiin elävästi aina huolehtivan Iida-mummon ja tuoreen pullan tuoksun Vesalassa ja myöhemmin Saastamolassa. Myös ryijyn synty on kiehtonut mieltä.

ryijy 400

Pienviljelysneuvoja, myöhemmin maalaisliiton kansanedustaja ja sosiaaliministeri Lauri Murtomaa suunnitteli junamatkalla tuttavansa kanssa keskusteltuaan ”kyntäjä, kylväjä, niittäjä”-aiheisen ryijyn ajatellen pienvijelystilojen tarpeita. Hän kudotti sen Oripäässä Helmin sisaruksilla vuonna 1937 häälahjaksi (1938) sisarelleen Kerttu Koivulalle os. Murtomaa.
Myös mm. Kalevi Maanpää, Oripää, kutoi itse 1937 saman piirustuksen mukaan häälahjaksi 1938 samanlaisen ryijyn.
Jos joku tietää muita (kursseilla tms.) vuonna1937 kudottuja ryijyjä, pyydän niistä ilmoittamaan.
Murtomaa myöskin tarjosi sitä Neovius -nimiselle yhtiölle, mutta sai vastauksen, että se on liian ”maatiainen” ja väritkin ovat synkät eikä heillä ole sille markkinoita.
Ryijystä ei ole kukaan kysynyt oikeuksia – eikä niitä ole milloinkaan kenellekään annettu. Niitä on kuitenkin vuosien varrella valmistettu ehkä tuhansia ja kerrotaan myöskin, että ensimmäiseksi väitetty ryijy olisi viety lahjaksi presidentin rouva Paasikivelle.