SUKUJUHLAT

Sukujuhlat

Tuonosten sukuseura järjestää koko sukua yhdistäviä juhlia ja tapahtumia.

Sukujuhla ja -kokous 2019 Huhmarissa

Tuonosen Sukuseura ry:n sukujuhla ja sukukokous pidettiin lauantaina 13. heinäkuuta 2019 Lomakeskus Huhmarissa Polvijärvellä.

Tapahtuma aloitettiin omakustanteisella lounaalla. Lounaan jälkeen siirryttiin auditoriotiloihin sukujuhlan viettoon, jonka juontamisesta vastasi tällä kertaa sukuseuran sukutietovastaava, Liperin Taisto Tuononen.

Ohjelmassa oli mm. Polvijärven kunnanjohtaja Jari Tuonosen tervehdys, jossa hän kertoi omasta sukutaustaan ja kunnan kuulumisista. Jari kuuluu Tuopanjoen sukuhaaraan. Musiikkituokiosta vastasi sukuun kuuluva Mari Putkuri ihastuttavalla yksinlaulullaan.

Tietovisailun vanhoista esineistä pitivät hallituksen jäsenet Sari Nevalainen ja Erkki Tuononen. He pitivät myös mielenkiintoisen tietoiskun mehiläisten kasvattamisesta. Päivän aikana oli mahdollisuus hankkia Tuonos-suvun tuotteita sekä ostaa arpoja.

Seuran tarjoamien kahvien jälkeen Kinahmon kesäteatteri hauskutti vielä ennen sukukokousta yleisöä esittämällä pätkiä kesän näytelmästään ”Mooseksen pontikkapisnes”. Sukukokouksessa hyväksyttiin kolmen edellisen vuoden toimintakertomukset ja tilit sekä toimintasuunnitelma ja talousarvio kolmelle seuraavalle vuodelle. Koska hallitukseen halukkaista ei ollut ”tunkua”, päätettiin pienentää hallituksen jäsenmäärää yhdeksästä kuuteen. Hallituksen vuosille 2019-21 muodostavat Liisa Laasonen, Sari Nevalainen, Erkki Tuononen, Pertti Tuononen, Aimo Holopainen ja uutena Anne Tuononen.

Sukukokous evästi hallitusta myöhäistämään kesätapahtuman ajankohtaa, sillä heinäkuun toisena lauantaina on runsaasti erilaisia tapahtumia, mm. yhdistyksen kotikunnan Juuan Ellinpäivät, mikä vähentää osallistujien määrää.

Järjestäytymiskokouksessaan lokakuussa hallitus valitsi Liisa Laasosen jatkamaan puheenjohtajana. Uutena varapuheenjohtajana aloittaa Erkki Tuononen. Sihteerinä jatkaa Aimo Holopainen ja rahastonhoitajana Sari Nevalainen.

Hallituksesta omasta tahdostaan poisjääneet Taisto Tuononen ja Hannu Nurmi lupautuivat kuitenkin jatkamaan ”aikaisempia hommiaan”: Taisto on sukutietovastaava ja Hannu ylläpitää facebook-sivuja.

Tuonosen suvun kesätapahtuma 14.7.2018

Myöskin vuonna 2018 sukuseuramme kesätapahtuma vietettiin perinteisenä ajankohtana eli heinäkuun toisena lauantaina. Tapahtumapaikkana oli Tervavaarantie 362:ssa sijaitseva Länsi-Vuokon kylätalo. Paikka oli viehättävä sukukokouksen pitämiselle ja osa päivän tapahtumasta voitiin pitää ulkosalla, koska sää oli erittäin suosiollinen eli lämmin ja sateeton kuten lähes koko kesäkin. Kokouspaikka oli vanha maalaistalo pihapiireineen ja varsinainen asuinrakennus on kyläisten toimesta talkoovoimin kunnostettu erilaisten tapahtumien pitopaikaksi vajaat 10 vuotta sitten. Talo onkin ollut varsin suosittu ja käytetty erilaisiin tarkoituksiin.

Tuonosten kesäjuhla 2018 Osanottajia kesätapahtumassamme oli 50 henkilö, joista aikuisia oli 42 ja lapsia 8. Lasten normaalia suurempi osanottajamäärä oli ilahduttavaa.

Kesätapahtuma aloitettiin klo 14 ruokailulla, jonka paikallinen kylätoimikunta oli järjestänyt. Kinkkukiusaus maistuikin osallistujille.

Sukuseuramme puheenjohtaja Liisa avasi ruokailun jälkeen kokouksen toivottaen osanottajat tervetulleiksi tapahtumaan. Tämän jälkeen kylätalon isäntä Esko Nevalainen kertoi mielenkiintoisella tavalla talon historiasta ja siitä prosessista, miten se perinteinen vanha maalaistalo alkoi muuttua nykyisenmuotoiseen käyttöönsä. Talkootöitä on tehty tavattoman paljon useamman vuoden aikana. Vaikka paikka onkin syrjäinen, se on kuitenkin saanut yllättävän suuren suosion.

Seuraavaksi ohjelmassa siirryttiin pihapiiriin, jossa paikallinen kylän väki Juuan karaokeklubilla vahvistettuna esitti n. 40 minuuttia kestävän ohjelman. Meillä katsojilla oli hauskaa seuratessamme sketsimuotoista näytelmää, jossa myös lauluilla oli huomattavan iso osa. Kiitokset esiintyjille !

Herkullisten täytekakkukahvien jälkeen osanottajat esittäytyivät siten, että pyrittiin saamaan samaan sukuhaaraan kuuluvat henkilöt yhtenä ryhmänä. Esittäytymisen aikana näytti monille avautuvan tietoa yhteyksistä eri henkilöiden yhteyksistä toisiinsa ja ehkä sitä kautta muihinkin sukuhaaroihin. Tämä onkin yksi niistä asioista, jota varten sukuseuramme on olemassa.

Alli Vattulainen kertoi  itsensä ja osin myös oman sukunsa elämänvaiheista. Kuvaus elämästä vuosikymmenistä lähemmäs nykypäivää toi kuulijoille tietoa maailman muuttumisesta yleisemminkin. Tästä muisteluksesta on oma erillinen tekstinsä toisaalla tässä sukutiedotteessamme. Tämän jälkeen Sari Nevalainen luki osan Mirja Juntusen kirjoituksesta vuodelta 1993. Kirjoitus sisälsi lapsuusmuistoja Tuopanjoen Rantalan mummolasta.

Tapahtuman loppuvaiheissa suoritettiin kesätapahtuman aikana myytyjen arpojen voittoarvonta. Kylätalon isäntä Esko Nevalainen oli järjestänyt mahdollisuuden laulaa karaokea ja jotkut käyttivätkin tilaisuutta hyväkseen ja ilahduttivat kuulijoita laulullaan. Hannu ja Riitta Nurmi leikittivät lapsia pihalla sillä välin, kun aikuiset vielä seurustelivat keskenään.

Tilaisuus päättyi n. klo18, kun viimeisetkin osallistujat alkoivat valmistautua kotimatkalle.

Tavoitteena tällä kertaa oli pitää vapaamuotoinen ja rento kesätapahtuma ja hallitus jälkikäteen omassa arvioissaan totesi, että siinä myös onnistuttiin.

 Tuonosen suvun kesätapahtuma 8.7.2017

Sukuseuramme perinteistä kesätapahtumaa vietettiin perinteisenä ajankohtana eli heinäkuun toisena lauantaina. Tapahtumapaikka oli tällä kertaa Kaavin kirkonkylä. Sää sattui olemaan jopa hyvä kesän 2017 sääksi, koska oli oli kohtuullisen lämmintä eikä satanut.

Sukutapahtuma aloitettiin klo 14.00 Kaavin kirkossa, jossa laulaja Petri Laaksonen esiintyi säestäjäryhmänsä kanssa. Tämä konsertti oli osa kunnan 4-päiväistä kesätapahtumaa ”Kuavin kuhinat”. Kaavin kirkkohan on varsin uusi, joka rakennettiin entisen vuonna 1980 tulipalossa tuhoutuneen kirkon tilalle. Konserttiyleisöä oli paikalla noin 250 henkeä, jotka vaikuttuivat esityksestä ja esiintyjästä, joka avasi muutamilla lauseilla kunkin laulun taustoja.

Reilun tunnin kestäneen konsertin jälkeen siirryimme vajaan kilometrin päähän varsinaiseen yhteistapaamiseen Rantatie 6:een Kuittisen Kukka-, Hautaus- ja Juhlahuoneistoon. Ilmoittautumisten jälkeen nautimme huoneiston haltijan valmistaman maittavan lohikeiton.

Lounaan jälkeen Kaijan toimiessa tapaamisen juontajana sukuseuramme puheenjohtaja Liisa toivotti muutamin sanoin tervetulleiksi osanottajat, joita oli n. 45. Tämän jälkeen Kaavin kunnan edustaja Helena Miettinen antoi tiiviin tietoiskun Kaavin kunnasta.

Seuraavaksi sukuseuran hallituksen jäsenet esittäytyivät antaen lyhyen kuvauksen itsestään, minkä jälkeen myöskin muut kesätapahtumaan osallistajat esittäytyivät vastaavalla tavalla.

Ohjelmassa seuraavana oli vuorossa sukuseuramme edellisen puheenjohtaja Sippo Ryynäsen esitys laatimastaan selvityksestä Tuonosen suvusta ja sen haarautumisesta ja mahdollisista yhteyksistä koskien lähinnä 1660-1700-lukua.

Kakkukahvien jälkeen suoritettiin ilmoittautumisen yhteydessä myytyjen arpojen voittoarvonta. Ilta oli jo kulunut niin pitkälle (lähes klo 19), että suunnitelmassa olleista kesäleikeistä luovuttiin yhteisellä päätöksellä. Puheenjohtaja Liisa kiitti päätössanoissa osanotosta ja kertoi kesätapahtuma-perinteen jatkuvan tulevanakin kesänä.

 

Sukujuhla ja sukukokous Juuassa 9.7.2016

Sukuseuran 30 –vuotisjuhla ja juhlakokous pidettiin lauantaina 9.7.2016 Juuassa ent. elokuvateatteri Seurantalolla. Mukana oli vajaa 50 juhlijaa.

Juhla aloitettiin Martti Puumalaisen ja Missio-kuoron pitämällä hartaus- ja siunaustilaisuudella. Ruokailun  jälkeen ohjelmallinen sukujuhla jatkui Tuonosten  yhteislaululla ja seuran esimies Sippo Ryynänen tervehdyssanoissaan kertasi seuran 30 vuotista toimintaa. Seuran tapahtumista vuosien varrelta oli myös nähtävillä kuvakooste valkokankaalla.Mari Putkuri esitti yksinlauluna Svetlana Pustotoshnayan pianosäestyksellä  Suklaasydän ja Satumaa iskelmät. Kirjailija Heikki Turunen. juhlavieraspuhujana kertoi värikkäästi ”pääsemisestään” Tuonosen sukuun. Kirjailijan vaimo Seija kun on Piitterin Toivo Tuonosen  tyttäriä. Ennen juhlan päättänyttä yhteistä Karjalaisten laulua kukitettiin pitkäaikaisesta sukuseuran toiminnasta paikalla olleet  Pauli Tuononen, Taisto Tuononen (T-joki) , Liisa Laasonen ja Ahti Kainulainen ja lisäksi poissaolevat Alli Vattulainen, Erkki Tuononen ja Juhani Keränen.

Sukuseuran kokous valitun puheenjohtajan Matti Romppasen johdolla  hyväksyi yksimielisesti menneen kolmivuotiskauden tilit ja tulevan toimintasuunnitelman sukukirjahankkeen käynnistämisineen.

Vuotuisjäsenmaksu korotettiin nykyisestä 10 eurosta 15 euroon ja ainaisjäsenmaksu nykyisestä 10 kertaisesta vuosimaksusta  20 kertaiseksi.

Hallituksesta jäivät pois Martti Puumalainen ja esimies Sippo Ryynänen, joka ilmoitti keskittyvänsä jatkossa  Sotkuman Tuonosten sukututkimukseen. Uusina jäseninä tulivat hallitukseen Hannu Nurmi Kuopiosta ja Pertti Antero Tuononen Juuasta.

Ylimääräisenä asiana kokous kutsui seuran ensimmäiseksi kunniajäseneksi Pauli Tuonosen.

Sukuseura kokoontui Kajoossa 11.7.2015

Sukuseuran kesätapahtumaan Kajooseen kokoontui 60 henkilöä. Tilaisuus aloitettiin pihalla pidetyllä metsäkirkolla, jonka piti Martti Puumalainen (kuva).

Sukujuhla 2015 Kajoossa

Sukuseuran puheenjohtaja Sippo Ryynänen esitelmöi Taipaleen ortodoksisen seurakunnan 1800-luvun Tuonosista. Esitelmän välissä nautittiin maukas lounas kahvin kera.

Sukutiedostosta vastaava Taisto Tuononen kertoi, ennen Kajoonjärven ympäri suoritettua Valma Gröhnin opastamaa kiertoajelua, yleistilanteen sukutiedostosta ja tietojen keruuseen sekä julkaisuun liittyvästä henkilötietolaista. Ohjelman aikataulutuksesta ja päivän juonnosta huolehti Kaija Oksanen.

Kesäinen sukutapahtuma Huhmarilla 12.07.2014

Kaunis aurinkoinen lauantaipäivä Huhmarilla suosi tapahtumaamme, johon osallistui 55 sukuumme kuuluvaa, vauvasta vaariin ikäistä ihmistä. Huhmari tarjosi omakustannushintaan maittavan lounaan, jonka jälkeen kokoonnuimme yhdessä auditorioon. Tervetulotoivotusten jälkeen hiljennyttiin kuuntelemaan sukuseuramme puheenjohtajan Sipon kokoamaa ja kertomaa tietoa sukumme varhaisvaiheista ja sukuhaaroistamme alkaen kaukaisista esi-isistämme. Mielenkiinnolla seurasimme, miten esi-isämme olivat polveutuneet ja liikkuneet Pohjois-Karjalan seudulla.
sukujuhlatkuva
Koska tapahtuman tavoitteena oli miellyttävä yhdessä olo, sukutietojen saanti ja niiden jakaminen, sukuseuran tarjoaman kahvin ja arpajaisten jälkeen hajaannuttiin sukuhaaroittain ryhmiin, joissa ohjaajina toimivat ss:n hallituksen jäsenet. Ryhmissä tarkasteltiin saatuja tietoja sekä kirjattiin/annettiin lupia tietojen käytöön sukuseurassa. Pohdittiin myös suunnitteilla olevaan kirjaan tulevaa aineistoa, valokuvia, kertomuksia ym

Iloksemme saimme kuulla Pauli Tuonosen laulavan meille sanoittamansa ja säveltämänsä laulun ”Tuonosille”. Näissä sanoissa kerrotaan kaikki tärkeä, miksi olimme ja tulemme olemaan yhdessä. Lainaan tähän viimeisen säkeistön: :”On Tuonosilla kallis ain yhteenkuuluvuus ja kasvoistansa loistaa ain sukurakkaus. On hyvä meidän olla sukua Tuonosten ja seuran kautta saada näin yhteen läheiset.”
Jatkoimme yhdessäoloa Höytiäisen rannalla grillaten makkaraa, juoden pullakahvia ja mehua sekä ennen kaikkea, tutustumalla lähemmin toisiimme.

Lämmin kiitos osallistumistasi kesäiseen sukutapahtumaan ja tavataanhan myös seuraavana kesänä!

Järvenpäässä 1.10.2014 / Kaija Oksanen